Reggio Emilia Nedir?

Çocuklara özgürce ve birlikte öğrenme şansı veren Reggio Emilia Yaklaşımı, yüksek kaliteli bir okul öncesi eğitim sistemidir. Gelişim kuramlarını alt üst eden Reggio Emilia çocukları, soyut düşünmeyi bile başarabilir.

Reggio Emilia Yaklaşımı; kendiliğinden doğan ve zamanla gelişen, değişen, kültürel özellikler gösteren, merak tabanlı proje çalışmalarını savunur. Okullarda çocuklar günler süren projeler üzerinde çalışırlar. Atölyelerde, “Io Chi Siamo” (ben biziz) yani toplumsal birlik ve bütünlük içinde çocuklar, sanatı bir araç olarak kullanırlar. Bilim (fen/doğa), bilimsel süreç becerileri ve teknoloji kullanımı Reggio Emilia projelerinin can damarıdır. Çocuğun merakı, eğitim içeriğine pusula görevi yapar ve içeriğin belirlenmesini sağlar. Marjinal veya belki çok önemsiz detaylara ilişkin merak ve deneyimler, projeler için çok değerli kabul edilir. Henüz okul öncesi dönemdeki çocuklar, bilimsel süreç becerilerinden, tahmin yürütme, gözlem yapma, ölçme/hesaplama, karşılaştırma yapma, sınıflandırma/kategori oluşturma, veri toplama/veri kaydetme, iletişim kurma ve yorumlama becerilerini sıklıkla kullanır.

Çocuklar çalışmalarını, çeşitli malzemeler ve teknolojik ürünler kullanarak gerçekleştirirler. Bu sayede merak ettikleri konuları, projeleştirerek, derinlemesine araştırırlar ve bunu sanat gibi yüzlerce dili araç olarak kullanarak ifade ederler. Öğretmenler ise yüksek düzeyli sorular sorarak bu süreci desteklerler.

Piaget’in yapılandırmacı ve Vygotksy’nin sosyal-yapılandırmacı anlayışına uygun olarak, öğretmenler, çocukların akıllarını ve ellerini, “birlikten güç doğar” ilkesiyle hep birlikte kullanmaları için muhteşem çevreler oluştururlar. Zira, birçok programın aksine, hazır eğitim materyallerini ve hazır etkinlikleri reddederek, çocuğun tek başına değil, akranları ile birlikte topluluk olarak öğrenmesine ve bilgisini yapılandırmasına olanak sağlar.

Reggio Emilia Eğitim Felsefesi Bütünleştirilmiş Eğitim Programımızın temelini oluşturur.